Enof-videograaf Niels filmt op een event

31-07-2023

Indya de Jong

Door het oog van de lens: alles over videografie

Jouw organisatie creatief onderscheiden van anderen, de aandacht van je doelgroep vasthouden én inspelen op hun wensen en behoeften. Wie wil dit nou niet? Nou, dan hebben wij goed nieuws voor je. Want dit alles is te bereiken met… videografie! Benieuwd wat het precies inhoudt en hoe je het kunt inzetten? Onze eigen meester achter de camera, videograaf Niels, vertelt je er alles over in deze blog!

De kunst van visuele storytelling

Videografie gaat veel verder dan het klassieke: lights, camera, action! In de breedste zin van het woord betekent het een concept of idee uitbeelden in bewegend beeld. Het gaat net een stap verder dan fotografie of grafische vormgeving, omdat je met videografie storytelling aan een middel kunt toevoegen.

Hier zijn enorm veel mogelijkheden voor, maar welke typen films heb je allemaal? Een relevant filmtype in het bedrijfsleven is de standaard promovideo. Hierbij laat je zien: dit hebben we of kunnen we. Daarnaast zijn er sfeervideo’s, zoals aftermovies. Deze zijn vaak uitnodigend: ben jij er de volgende keer ook bij? Dan zijn er nog reclames, instructievideo’s en documentaires. Deze heb je in vele soorten en maten. Zoals deze toffe wervingsvideo voor het A. Roland Holst College. Of de grote campagnefilm voor gemeente Utrecht.

Wanneer is videografie de beste keuze?

Het zal je niet verbazen, maar naar mening van Niels moet videografie véél vaker de voorkeur krijgen boven andere visuele media, zoals fotografie. En daar heeft hij goede redenen voor: video is perfect om beweging vast te leggen, zoals bij sport- of dansevenementen. Bovendien worden video’s op social media vaak beter bekeken. Ook kun je dieper op je boodschap ingaan en deze persoonlijker of levendiger overbrengen.

Wil je iets demonstreren of uitleggen? Dan geldt hetzelfde. Voor instructie- en trainingsdoeleinden is video ook daarom de beste keuze. Organiseer je een ander evenement zoals een personeelsfeest, opening of jubileum? Dan kun je met bewegend beeld veel beter de sfeer vastleggen dan met statisch beeld. Dus wil je een verhaal vertellen en hierbij emoties overbrengen, dan is videografie in de ogen van Niels onmisbaar.

Een échte game changer

Heb je als merk de vrijheid van videografie ontdekt? Dan kun je je pas echt onderscheiden. Het belangrijkst is dat jij de controle hebt over hoe je de doelgroep aanspreekt. Je kunt namelijk zelf sturing geven aan wat je wilt vertellen en op welke manier. Kijkers kunnen namelijk door middel van video op een passievere manier naar het onderwerp kijken in vergelijking met dat ze naar een foto of tekening kijken. Hier moeten ze zelf een verhaal bij verzinnen, terwijl ze bij een video de informatie veel meer tot zich kunnen laten komen. Zo houd je de aandacht dus langer vast.

De beste video-tips van onze pro

Deze tips voorkomen dat jij straks staat te klunzen op een draaidag:

  • Maak een tijdlijn: welke beelden komen er in de video en hoeveel tijd heb je nodig? En werk je met figuranten? Dan is een planning handig. Lijstjes voor benodigdheden en apparatuur kunnen je hierbij helpen.
  • Als videograaf kun je van tevoren oefenen. Bijvoorbeeld met het maken van bepaalde bewegingen. Want voorbereiding is het halve werk!
  • Ook belangrijk: zorg dat wat je laat zien en horen logisch is en op elkaar aansluit. Sfeerbeelden waar een voice-over overheen gezet is die weinig tot niets met het beeld te maken heeft? Zo moet het dus niet.
  • Een laatste tip: maak je video zo interessant mogelijk door een plottwist aan de video toe te voegen. Bouw je verhaal eerst op en film dan een onverwachte gebeurtenis. Is een plottwist niet van toepassing bij jouw opdracht? Maak dan gebruik van interessante editing: houd de camera in beweging, film in verschillende perspectieven of verleg de focus.

Kortom, de poort van de wereld van videografie staat wagenwijd voor je open. Dus pak je camera en ga ervoor met de tips van Niels!

Of wil liever je dat wij een vette video voor je ontwikkelen? Dan helpen we je natuurlijk graag! Mail naar [email protected]. Meer info en voorbeelden? Check dan onze pagina over video!