nieuwe-tools-voor-webdesign
Door

Nieuwe tools voor webdesign

Webdesign ontwikkelt zich niet alleen in vorm en functionaliteiten, maar ook op het gebied van designprogramma’s. Twee van die nieuwe programma’s waar wij mee aan de slag zijn gegaan, zijn Sketch 3 en Marvel App. In deze blog vertel ik jullie wat onze eerste ervaringen met deze programma’s zijn.

Sketch 3

Sketch 3 is een programma waarin je webpagina’s ontwerpt. En ik vind het fantastisch! Dat wil ik allereerst even kwijt. Een groot voordeel van Sketch is dat ik tijdens het ontwerpen al een stuk in de richting van de ontwikkelaar wordt gestuurd. Zo kun je bijvoorbeeld tekststijlen aanmaken voor alle tekstniveaus voor de verschillende devices. De informatie hiervan kunnen ontwikkelaars exporteren en makkelijk gebruiken. Ook afbeeldingen kunnen in 1 klik worden geëxporteerd en gebruikt.

Het tweede grote voordeel (voor mij) is dat je ‘symbols’ kunt maken. Als je een element hebt ontworpen dat uit meerdere onderdelen bestaat kun je daar een symbol van maken; bijvoorbeeld een reeks socialmediaiconen of de navigatiebalk. Nu staat je element in een bibliotheek. Je kunt het overal plaatsen. En als opeens blijkt dat roze iconen toch wel érg aanwezig zijn, kun je die in je symbol (bibliotheek) aanpassen. Daardoor wordt in één keer in het hele document de roze kleur aangepast. Yes!!!

Er zijn natuurlijk nog veel meer voordelen. Bijvoorbeeld dat je tijdens het ontwerpen direct live op je telefoon het mobiele ontwerp kunt bekijken en testen. Ik heb ook wat nadelen ondervonden, maar die wegen niet op tegen mijn enthousiasme.

In één keer wordt door het hele document de roze kleur aangepast. Yes!!!

Marvel App

Marvel App is een tool waarmee je digitale ontwerpen te gek kunt presenteren. Van het ontwerp (Sketch 3) maak je afbeeldingen (jpg), die sleep je in Marvel en dan begint de pret! Over die afbeeldingen heen kun je kaders trekken waaraan je een actie kunt koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld alle items uit je navigatiebalk klikbaar maken. Als je klikt op ‘Contact’, springt Marvel naar de afbeelding die je hebt ontworpen voor ‘Contact’. Als je op ‘Home’ klikt, springt Marvel naar de afbeelding van de homepage. Het lijkt daardoor alsof de website al echt werkt.

Als je een presentatie in Marvel bekijkt, doe je dat in je internetbrowser. Je kunt dus scrollen over een pagina zoals ook bij een echte website kan. Het ontwerp van een mobiele website kun je in een telefoon plaatsen, zodat je een realistisch beeld krijgt van hoeveel de gebruiker tegelijkertijd ziet van de pagina.

Door te presenteren met Marvel kunnen we klanten een beter beeld geven van wat het eindresultaat bij oplevering zal zijn. En het is te gek om in zo’n vroeg stadium (al vanaf het eerste ontwerp) zo door de website te kunnen klikken samen met de klant.

En nu jij?

Ben je nieuwsgierig naar hoe deze programma’s werken? Je kunt ze gratis uitproberen: Sketch 3 voor een maandje en Marvel App met maximaal twee projecten. Of kom een keertje meekijken bij ons op de studio.