17-03-2023

Indya de Jong

Van potlood tot pixel: alles over illustratie en animatie

Het gebruik van illustraties en animaties wordt steeds populairder. Maar ik hoor je denken: hoe werkt dit precies? En wat is eigenlijk het verschil? Hoe komt het tot stand? Hoog tijd om onze illustrator Tim eens aan de tand te voelen over dit onderwerp!

Illustraties vs. animaties: het verschil

Eigenlijk is het heel simpel: illustraties zijn beelden die stilstaan, zoals een afbeelding op een poster of in prentenboeken. Animaties zijn bewegende beelden. Bij het maken van zowel een illustratie als een animatie houd je rekening met het doel van de opdracht: wil je er bijvoorbeeld een bepaald gevoel mee overbrengen of juist iets verduidelijken? Al met al, illustraties en animaties worden vaak gebruikt als onderbouwing bij bijvoorbeeld een tekst. Snap je de tekst niet? Dan hoort de illustratie of animatie het te verduidelijken.

Woorden tot leven brengen

Met een illustratie maak je een verhaal nog beeldender. Een illustrator geeft de sfeer van een onderwerp of project mee aan het publiek en geeft ze een emotie die ze eraan kunnen koppelen. Teksten worden geromantiseerd en tegelijk overzichtelijker gemaakt. Belangrijk is de compositie van de illustratie, omdat je hiermee de aandacht van de lezer kan trekken. Je zet verschillende onderdelen op zo’n manier in beeld dat deze samen een mooi geheel vormen. Zo trekt het bijvoorbeeld de aandacht van de kijker naar het logo of de naam, de boodschap of een kenmerk van het onderwerp.

Illustraties kun je op allerlei manieren inzetten. Tim maakt voor onze klanten veel storyboards voor animaties, flyers, magazines en infographics. Die maakt hij in allerlei verschillende illustratiestijlen. Vaak hebben klanten al een bestaande illustratiestijl en maakt Tim daar een uitwerking van. Maar Pensioenfonds Beton had dat nog niet; Tim kreeg de vrijheid om zelf de illustratiestijl ontwikkelen. Het resultaat werd stoer en hoekig, zoals… beton.

Creatieve technieken & stijlen

Bestaande illustratiestijl of niet, de illustraties moeten wel gemaakt worden. Bij Enof krijgen alle illustrators vrij spel over de materialen die ze gebruiken: alles mag en alles kan! Sommige illustrators kiezen er, zoals Tim, voor om illustraties eerst op papier te tekenen. Anderen gooien het juist liever over de digitale boeg en pakken gelijk online programma’s zoals Adobe Illustrator erbij om hier hun fantasieën op los te laten.

En als je vaak op basis van een bestaande stijl moet werken, wordt dat niet saai? Helemaal niet! Daar heeft Tim zo zijn methodes voor. Naast gebruikmaken van verschillende composities, kun je een illustratie eigen maken door er bijvoorbeeld grapjes of eigenheidjes in te verwerken. Waaraan je die van Tim herkent? Hij verwerkt vaak (stiekem ;)) een man met een snor en een mat in zijn illustraties. Je spot ‘m bijvoorbeeld in de illustratie voor bpf Beton in de afbeelding hierboven!

Van hobby tot passie

Naast dat Tim enorm mooi werk aflevert voor verschillende opdrachtgevers staan zijn creatieve spieren niet alleen op de werkvloer aangespannen. Tim maakt in zijn vrije tijd namelijk ook illustraties. Zoals de twee prachtige geboortekaartjes van zijn zoons in de stijl van de game/cartoon Cuphead.

Ben je nu geïnspireerd en wil je zelf de kunst van het illustreren ontdekken? Hier wat tips van Tim: inspiratie deed hij eerst altijd op door gewoon op ontwerpsites te kijken naar wat anderen tekenden, bijvoorbeeld van N.C. Winters of Drew Millward of Kim Jung-Gi. Maar verreweg de beste tip? Voor Tim is de beste manier om maar gewoon te beginnen met tekenen, dan komt het allemaal vanzelf wel.

Niet de ambitie om zelf illustrator te worden maar toch vette illustraties nodig? Dan helpen we je graag! Meer weten? Mail dan naar [email protected]