21-06-2021

Cathelijne Simonis

Website redesign, wat komt daarbij kijken?

Vorige maand werd de vernieuwde website van Mijnpensioenoverzicht.nl (MPO) gelanceerd. Een belangrijk project waar we trots op zijn, want met dit redesign hebben we een website ontwikkeld die nog gebruiksvriendelijker en persoonlijker is voor de gebruiker. Maar wat komt er nu allemaal kijken bij zo’n herontwerp? In deze blog nemen we je mee in het proces op weg naar het vernieuwde MPO.

Mijnpensioenoverzicht.nl

Eerst een stukje achtergrond. Sinds 2017 werkt Enof samen met Cognizant en Montae & Partners als uitvoeringsorganisatie voor de Stichting Pensioenregister. Dit is de organisatie achter MPO. Jaarlijks wordt er meer dan 7 miljoen keer ingelogd op deze website. En dat is mooi, want MPO geeft overzicht en inzicht in je opgebouwde en te verwachten pensioen. Je kunt het als startpunt zien om te weten hoe je ervoor staat qua inkomen voor later.

Verbetermogelijkheden

Begin vorig jaar vroegen wij het bestuur van de stichting of we een onderzoek mochten doen voor het redesign van MPO. Naar onze mening voldeed de website niet meer aan de eisen die daaraan worden gesteld in deze tijd. Ook was er vanuit de pensioensector veel onderzoek beschikbaar over de eisen en wensen van gebruikers. Hierin zagen we veel mogelijkheden voor verbetering. We kregen toestemming en zo begonnen we aan het redesign van MPO!

Het proces

We zijn gestart met deskresearch en eigen gebruikersonderzoek. We stelden vier ijkpersonen op die ieder behoren tot een leeftijdscategorie. Uiteindelijk kwamen we tot een set ontwerpuitgangspunten voor de nieuwe website. Het vooronderzoek werd afgesloten met een plan van aanpak voor het totale redesign.

“Vanuit onderzoek uit de pensioensector, zagen we veel mogelijkheden voor verbetering.”

Robin, contentspecialist

“Vanuit onderzoek uit de pensioensector, zagen we veel mogelijkheden voor verbetering.”

Robin, contentspecialist

De projectorganisatie werd opgetuigd met een ontwerpteam, een ontwikkelteam en een contentteam. Vanuit Enof (in nauwe samenwerking met Cognizant) vernieuwden we de huisstijl (logo, typografie, kleuren en vormelementen), dachten we mee in het interactieontwerp, ontwikkelden we illustraties en iconen, zorgden we voor een nieuwe stijl fotografie, maakten we animaties en herschreven we alle content.

Cognizant trad op als projectverantwoordelijke en realiseerde de vernieuwde website. De professionals van Cognizant maakten het interactieontwerp, implementeerden het design in de voorkant van de website en bouwden de achterkant om alles goed te laten werken. Ondertussen toetsten ze bij gebruikers en vertegenwoordigers uit de sector of we de goede dingen deden.

De livegang

Op 27 mei was het zover, de website was klaar voor livegang. Dat wilden we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom organiseerden we een feestelijke online lanceringsbijeenkomst. Enof was gespreksleider in een interactieve plenaire sessie die online door 215 stakeholders van Stichting Pensioenregister werd bijgewoond. Vervolgens konden de deelnemers aansluiten bij één van de vier deelsessies voor meer diepgang over de doelgroepen, aanpak en het resultaat. Als klap op de vuurpijl verscheen er een positief artikel over het vernieuwde MPO in het vooraanstaande vakblad PensioenPro.

We kunnen nu weer een tijdje vooruit. Natuurlijk gaan we meten of de vernieuwing wordt gewaardeerd door meer gebruik en een hogere waardering. Onze verwachtingen zijn hooggespannen.

Meer weten?

Wil je meer weten over redesign of ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem dan contact op met Thijs!