40 meter remweg

Provincie Utrecht

Lang hè?! 40 meter, dat staat gelijk aan 12 kano’s, 22 bakfietsen of 110 pizzadozen. Wat we willen laten zien met deze bewustwordingscampagne? Dat het even duurt voordat een tram stilstaat; zomaar oversteken op een tramkruising is dus niet slim! En: de tram heeft altijd voorrang.

Die tram kan er ook niet veel aan doen

Veel mensen beseffen het niet, maar de remweg van een tram is 40 meter! Die staat dus niet zomaar stil wanneer een auto onverwacht de kruising oversteekt. Of wanneer een fietser denkt nog nét even voorlangs te kruisen. Bovendien kan zo’n tram er niet veel aan doen: uitwijken zit er niet in, omdat-ie simpelweg gebonden is aan de rails.

Bewustwordingscampagne voor weggebruikers

Ieder jaar gaat het wel ergens mis: een tram komt in botsing met een auto, fietser of voetganger. Uit onderzoek blijkt dat de oorzaak vaak ligt bij onoplettendheid, onbekendheid of roekeloosheid van weggebruikers. De vraag aan Enof was daarom: ontwikkel een jaarlijks terugkerende campagne om aandacht te vragen voor de tram. Richt je hierbij op de eigen verantwoordelijkheid van weggebruikers.

Crossmediale aanpak

We kozen voor online en offline zichtbaarheid. Offline langs het tramtracé met abri’s. Online via een socialmediacampagne, gericht op een zo groot mogelijk bereik. In de uitingen hebben we een game-element toegevoegd, waarbij de ontvanger moest raden hoeveel pizzadozen gelijkstaan aan 40 meter.

Goede score op bereik

Meten is weten! We hebben daarom een o- en 1-meting laten uitvoeren. Uit de resultaten blijkt dat een aanzienlijke meerderheid van de weggebruikers die de campagne hebben gezien, de campagne als nuttig en relevant beoordeelt. Bovendien zijn veel weggebruikers bewust geworden van het feit dat de remweg van een tram 40 meter is.

Het hoofddoel van de campagne was om zoveel mogelijk mensen bereiken in de provincie Utrecht. Via Facebook, Instagram en YouTube werden veel inwoners van de provincie bewust gemaakt van de remweg van een tram. Alleen al de online uitingen behaalden 3,5 miljoen weergaven tijdens de campagneperiode.

 

Keiharde cijfers

3,5 miljoen weergaven

Online campagne in de hele provincie

110 pizzadozen

Best lang… zo’n remweg

3 abri’s

Verschillende varianten langs het hele tramtracé

Bekijk ook deze video van provincie Utrecht over de campagne:

Werksessie

“Een campagne over een serieus onderwerp, met een knipoog. Door die grote, logge tram te vergelijken met alledaagse voorwerpen wordt de remweg tastbaarder.”

Krijn – Adviseur

Werksessie

“Een campagne over een serieus onderwerp, met een knipoog. Door die grote, logge tram te vergelijken met alledaagse voorwerpen wordt de remweg tastbaarder.”

Krijn – Adviseur

Bellen
Mailen
Bezoekje

Contact
Wil je meer weten over het maken van een opvallende campagne?  Neem dan contact op met onze adviseur Ronald.

De knappe koppen

Aan dit project werkten onder andere…

Meer zien?

Check de drukte in de NS-app!

Campagne en activatie voor NS

Hey loser!

Campagne straatintimidatie voor gemeente Utrecht