10-06-2024

Celia Lapoutre

“Als communicatiebureau heb je een sleutelpositie in het uitdragen van inclusiviteit”

Ik wilde iets anders. Ik wilde een nieuwe baan waarin ik de cultuur en de sfeer van het bedrijf net zo belangrijk vind als de inhoudelijke rol. In mijn vorige banen merkte ik dat er niet altijd rekening werd gehouden met wie jij bent als persoon en hoe de werkgever ruimte geeft voor jouw persoonlijkheid. Dat zit ‘m voor mij niet in de stereotype inclusiviteit en diversiteit ‘checks’: mensen van verschillende afkomsten, man/vrouw verdeling, etc. Het zit ‘m in de welwillendheid om als werkgever je medewerkers thuis te laten voelen. Bij Enof vond ik die warme werkplek én de behoefte om te blijven ontwikkelen met betrekking tot inclusiviteit en diversiteit. Bij Enof zelf, maar ook in het adviseren naar onze klanten toe.

Inclusiviteit en diversiteit binnen Enof
Binnen Enof doen we verschillende activiteiten om een inclusieve en diverse werkomgeving te creëren. Sinds 2010 verzorgt Enof onder begeleiding van Augere interne coaching en training. Kernthema’s daarbij zijn onder andere: The Human Element /FIRO, De cirkel van invloed, MBTI. Als nieuwkomer start je met een training waarbij je stilstaat bij je eigen voorkeuren wat betreft omgang, en leer je over voorkeuren van anderen. Hoe houd je rekening met elkaar? Je wordt gestimuleerd om na te denken over je eigen behoeften. Daarnaast doen alle Enoffers een test om erachter te komen welk type persoonlijkheid ze hebben, en schrijft iedereen een handleiding over wanneer je het beste werkt en wat je moet doen als je bijna stuk gaat. Kortom: allerlei manieren om elkaar te leren begrijpen en zo prettig mogelijk met elkaar samen te werken.

Actief meegroeien
Maar het kan altijd meer. En dat moet ook, want deze belangrijke thema’s blijven zich alsmaar ontwikkelen. Als ik in mijn rol als adviseur onze klanten wil adviseren rondom diversiteit en inclusiviteit, moet ik me zelf ook goed verdiepen in deze onderwerpen. Na wat rondvragen kwam ik in contact met Jayani van Goudvisie. Zij helpt organisaties met veranderen, leren en ontwikkelen, waardoor ze beter kunnen inspelen op maatschappelijke veranderingen. Door haar expertise in neuropsychologie weet ze hoe het brein werkt. Dat is een fijne combinatie. Net wat ik zocht. Na mijn gesprek met Jayani was ik zo onder de indruk, dat ik haar uitnodigde om deze kennis ook met de rest van de Enoffers te komen delen.

Gewoontes aan- en afleren
Jayani kwam naar onze studio om tijdens een inspiratie-ontbijtsessie meer te vertellen over inclusiviteit en diversiteit. Ze legde uit dat we allemaal voorgeprogrammeerd zijn. In je hersenen ben je namelijk alleen bekend met hetgeen waar je aan blootgesteld bent. Wanneer je je daarvan bewust bent, stel je je al iets meer open. Een voorbeeld: je vindt mannen met een capuchon eng. Waarom? Omdat je ooit een nare ervaring hebt gehad met een man met een capuchon. Je kunt die angst pas verminderen wanneer je je beseft waar die associatie vandaan komt. Het vraagt om een bewuste actie om voorgeprogrammeerde linkjes af te breken. Je moet er dus zelf wat voor doen, maar het kan.

Veel Enoffers waren stil, sommigen raakten geëmotioneerd. Het zorgde voor verbinding.

Ik zag dat veel Enoffers zichtbaar onder de indruk tijdens de sessie. Zeker toen de uitgebreide variant van ‘de 7 vinkjes’ aan bod kwam. Een manier om erachter te komen hoe bevoorrecht je bent. Hoe meer vinkjes, hoe meer privileges. Dan pas zie je wat verschillen kunnen zijn tussen mensen. Verschillen die op het eerste oog helemaal niet zichtbaar zijn. Veel Enoffers waren stil, sommigen raakten geëmotioneerd. Het zorgde voor verbinding.

Enof’s Diversiteit en Inclusiviteit Academy
Door de inspiratie-ontbijtsessie en de informatie over diversiteit en inclusiviteit hebben we meer geleerd over deze materie. En we blijven leren en we moeten waken voor blinde vlekken. Zo hebben we binnen Enof een werkgroep opgezet, waarin we samen nadenken over diversiteit en inclusiviteit in je communicatie, en hoe we deze thema’s intern en extern uitdragen. Zie het als een soort Diversiteit en Inclusiviteit Academy binnen Enof. Elke nieuwe Enoffer wordt hierin meegenomen bij de onboarding, en we hebben om de zoveel tijd reviewsessies met de teams en de verschillende doelgroepen waarvoor we werken.

Voor én met klanten
Doordat diversiteit en inclusiviteit vaste pijlers van Enof zijn geworden, zijn we een stevige sparringpartner voor onze klanten omtrent deze onderwerpen. Veel klanten willen deze onderwerpen steeds meer verwerken in hun communicatie. En door de gevoeligheid rondom deze thema’s willen ze dat natuurlijk ook goed doen. Hoe mooi is het dat wij hierbij kunnen helpen! Als communicatiebureau heb je een sleutelpositie in het adviseren en uitdragen van inclusiviteit en diversiteit. En daarvan maken wij bij Enof onze missie.

Dus wil jij met jouw organisatie ‘iets doen met diversiteit en inclusiviteit’, maar weet je niet waar te beginnen? Mail of bel mij dan vooral om even samen te sparren! Ik help je graag samen met de andere Enoffers met bewustwording creëren binnen je organisatie. We komen inspireren door bijvoorbeeld presentaties en werksessies te geven, en ontwikkelen zowel interne als externe campagnes. 

“Inclusiviteit betekent voor mij open zijn, met én naar elkaar. En dat is hard werken, maar die instelling zorgt voor verbinding en maakt het leven mooier.”

Celia, specialist op gebied van inclusiviteit en diversiteit

“Inclusiviteit betekent voor mij open zijn, met én naar elkaar. En dat is hard werken, maar die instelling zorgt voor verbinding en maakt het leven mooier.”

Celia, specialist op gebied van inclusiviteit en diversiteit

Bellen
Mailen
Bezoekje

Contact
Laten we samen aan de slag gaan! Neem contact op met Celia: