15-07-2020

Thiske van Dijk

Thiske: daar zit meer achter

“Hoi, ik ben Thiske. Ik ben grafisch ontwerper bij Enof.” Zo stel ik me altijd voor bij onze klanten. En dat is in mijn vrije tijd niet heel anders. Elke keer als ik me voorstel en vertel wat voor werk ik doe, komt negen van de tien keer de vraag ‘oh, dus jij bent heel erg creatief?’ mijn kant op. Tja. Ehh. Nee?

Soms voel ik me niet creatief

Nou, natuurlijk ben ik wel creatief. Maar ik heb ook collega’s naast mij zitten die in hun vrije tijd helemaal los gaan met borduren, schrijven, tekenen, kleien, verven, plantjes drogen, kaartjes maken, punniken… noem het maar op. Soms voel ik me dan wat… normaal? Niet per se enorm creatief.

Met bergschoenen door de modder

In plaats van al dat ‘freubelen’ hang ik na werktijd liever in de touwen in de klimhal, of doe ik één van mijn andere sporten waar ik niet uit kan kiezen. Ik rijd bij mooie zomeravonden op mijn motor of loop op een koude zondagochtend in mijn Gore-Tex regenpak (een lekker ANWB-outfitje) door het bos met modder aan mijn bergschoenen.

“Er zijn eigenlijk twee werelden waar ik niet uit kan kiezen!”

Thiske, lead designer

“Er zijn eigenlijk twee werelden waar ik niet uit kan kiezen!”

Thiske, lead designer

Ja, dat maakt mij blij! Zet mij later – als ik groot ben – maar neer op een berg in ‘the middle of nowhere’. Een berg met een hutje tussen de geiten. Of als eigenaar van een klein hostel of een camping aan een heel groot meer. Ver weg van alle reclames, advertenties en websites.

Zonder tegenzin werken

Toch spring ik elke dag met plezier, zonder enige tegenzin op mijn fiets richting de Muntkade. Duik ik weer enthousiast in één of andere briefing voor een boekje over nieuwe treinstellen of verdiep ik mij in ingewikkelde data of nieuwe wetgeving om deze om te zetten in een toffe infographic die iedereen begrijpt. Ik onderzoek de interesse van doelgroep X voor een nieuw personeelsblad of blijf net zo lang puzzelen tot dat ene campagneconcept rond en kloppend is. Stiekem ben ik toch wel heel erg trots als een klant blij en verrast is met een nieuw creatief idee of ontwerp.

Is het nodig om te kiezen?

Het zijn eigenlijk twee werelden waar ik niet uit kan kiezen. Is het wel nodig om alleen maar die stoere avonturier te willen uithangen? Mijn werk vind ik superleuk! Misschien ben ik op een dag toch wel art director, wonend in een hutje op de Utrechtse Heuvelrug. Mét een grote tuin, geiten en kippen, een vijver, tuinhuisje en een eigen bed & breakfast.